SEIJA LEVANTO

s. 1960, asuu ja työskentelee Nakkilassa.

Joskus on hyvä tietää tarkasti, mikä on taideteosten tekniikka ja miten ne ovat syntyneet. Seija Levannon maalaukset ovat juuri sellaisia. Hän on kehittänyt menetelmän, jossa hän yhdistää toisiinsa taidekäsityöläisen taustansa ja intohimonsa maalaamiseen.

Levannon tekniikkoina on raakasilkki- ja akryylimaalaus. Ensin hän maalaa silkkimaalaukseen tarkoitetuilla väreillä raakasilkille, mistä syntyy kuvien valohämyinen ja heleä atmosfääri. Tekovaiheen vapaamuotoisuus tuottaa yllätyksiä, mikä inspiroi taiteilijaa ja vaikuttaa seuraavan vaiheen ratkaisuihin. Raakasilkin karhea pinta antaa miellyttävää vastahankaa siveltimen kululle ja korostaa kuin materiaalin itsensä sisältämänä bonuksena aiheen dramaattisia sävyjä.

Pohjamaalauksen päälle Levanto maalaa akryyliväreillä mielessään olevan idean. Silkkimaalauksen abstraktilta vaikuttava pinta liittyy silloin taustaksi figuratiiviselle aiheelle. Tekniikka ja ilmaisutapa muuttuvat radikaalisti. Taiteilija nopeat liikeradat vaihtuvat hitaiksi ja täsmällisiksi. Hän käyttää lyhyitä ja usein pistemäisiä siveltimenvetoja. Vähitellen kaksi tekniikkaa alkavat palvella samaa päämäärää. Lopputuloksena on taideteos, jonka tunnistaa epäröimättä Seija Levannon tekemäksi.

Tausta säteilee salaperäistä, usein suorastaan kosmista valoa, joka yhdessä symbolistisen aiheen kanssa voi olla maailmaa syleilevän riemullinen tai tunnelmallisen kaihoisa ja melankolinenkin. Elämä soi duurissa ja mollissa. Kun taideteos alkaa vaikuttaa katsojaan, hän ei enää ajattele sen tekniikkaa, vaan antautuu tunteidensa valtaan.

Vuonna 1998 Levanto perusti käsityötuotteita valmistavan ja markkinoivan Silkki-Ikkuna -yrityksen. Jo viisi vuotta aikaisemmin hän oli innostunut myös maalaamisesta ja aloitti käsintehdyillä korteilla. Kun hän jatkossa löysi kahdelle tekniikalle mielekkään synteesin, hän siirtyi taidemaalariksi. Taiteilija muistaa, että pienen tytön prinsessapaperinukke, josta tytön äiti tilasi häneltä maalauksen, avasi hänelle näkymän myös oman lapsuuden muisteluun:

Maalauksissani usein tavoittelen sitä tunnelmaa, lähes kadotettua tunnetilaa, mikä lapsena oli aina läsnä.

Erikoisella tilaustyöllä oli jatkossa erikoinen vaikutus myös Levannon maalausten kuvamaailmaan:

Tuon tilaustyön jälkeen olin kuin koukussa liihotteleviin naishahmoihin, jotka huolettomasti tanssivat, milloin rajattomassa maisemassa, milloin nuoralla tai kavutessaan vuoren rinnettä. Tanssivia naisia, ojennetuin käsivarsin, on tullut maalattua satamäärin. Samanlaisia hahmoja töissäni näkyy yhä edelleen.

Vuodesta 2008 Seija Levanto on toiminut päätoimisesti kuvataiteilijana. Maalauksiin on mahdollisuus tutustua myös hänen omassa galleriassaan Porissa.